• Trip Type
  No trip type
 • Activities
 • Group Size
  15 pax
 • Overview
 • Trip Outline
 • Trip Includes
 • Trip Excludes
 • Booking

Όλυμπος, το μυθικό βουνό, 12 καταφύγια, 92,6 χιλιόμετρα σε γνωστά και άγνωστα μονοπάτια και κοντά 8000 μέτρα θετική υψομετρική , η ψηλότερη κορυφή της Ελλάδος, ιστορία, μυθολογία και ορειβασία, εμπλέκονται όλα μαζί για να δώσουν μια μοναδική πρόκληση για τα ελληνικά δεδομένα. Η πρόκληση λέγεται 12 Refuge Trail και σκοπός είναι ο επισκέπτης να περάσει από τα 12 σημαντικότερα καταφύγια του Ολύμπου να σφραγίσει το διαβατήριο του, να γνωρίσει τη μυθολογία και την ιστορία του τόπου μέσα από επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και να επισκεφτεί χωριά με πολιτιστική κληρονομιά. Γεύσεις, προκλήσεις, εμπειρίες, καιρός, κακουχίες, κούραση αλλά και συναδελφικότητα θα μας συντροφεύσουν σε αυτό το μοναδικό ταξίδι!

Ζήσε ένα μοναδικό πολυήμερο trekking στον μυθικό βουνό και γνώρισε όλες τις κρυφές ομορφιές του Ολύμπου στο δικό σου ρυθμό. Εμείς θα εξασφαλίσουμε τη διαμονή στα οργανωμένα καταφύγια με πρωινό και την 1η ημέρα σε ξενοδοχείο στο Λιτόχωρο, θα σου σταλεί αναλυτικά το πρόγραμμα με συστάσεις και την πορεία σου σε αρχείο έτοιμο για χρήση για gps, παράλληλα θα λάβεις έναν ασύρματο για επικοινωνία και ασφάλεια. Ενώ για τις μετακινήσεις δε χρειάζεται να ανησυχείς καθώς θα τις εξασφαλίσουμε όπου είναι απαραίτητες, μαζί με υποστήριξη και μεταφορά προσωπικών σου υλικών στο καταφύγιο ανάγκης Χριστάκης. 

Itineraries

Ημέρα 1η

Date : 2 Αυγούστου 2021

Μετάβαση στο Λιτόχωρο

Σημείο συνάντησης στο Λιτόχωρο, όπου και θα γνωριστείτε με τον οδηγό σας, ο οποίος θα σας δώσει τον εξοπλισμό, τον χάρτη και τις οδηγίες για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε μόνοι σας. Εδώ μπορείτε να δώσετε τον εξοπλισμό και τις προμήθειες που θέλετε να σας φέρει η διοργάνωση, την 6η ημέρα στο καταφύγιο Χρηστάκη. Έπειτα από τη συνάντηση θα έχετε ελεύθερο χρόνο για να ανακαλύψετε το Λιτόχωρο και να απολαύσετε το γεύμα σας σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο.
Διανυκτέρευση: Ξενοδοχείο 3* σε δίκλινο δωμάτιο (+30€ επιβάρυνση μονόκλινου)
Γεύματα: welcome treat
Προτεινόμενος εξοπλισμός για μεταφορά: υπνόσακος, υπόστρωμα, γκαζάκι βουνού, μποτίλιες για γκαζάκι βουνού, κατσαρολάκι, μπρίκι, πιάτο, πιρούνι, μαχαίρι, κουτάλι, εξτρά ρούχα ή αλλαξιές, αναπτήρας, thermobag, powerbank.
Προτεινόμενες προμήθειες: νερό για 5 ημέρες (6η ημέρα μέχρι και 10η) υπολογίστε και νερό που θα χρειαστείτε για μαγείρεμα, ξηροί καρποί, έτοιμα γεύματα, σοκολάτα, καφές, ζάχαρη, αλάτι

Ημέρα 2η`

Date : 3 Αυγούστου 2021

Καταφύγιο Μπουντόλα - Κορομηλιά - Πετρόστρουγκα

Η σημερινή σας ημέρα ξεκινάει δυναμικά με 13 χιλιόμετρα και θα περάσετε από 2 ιστορικά σημεία του βουνού, όπου οι κτηνοτρόφοι της περιοχής έμεναν με τα κοπάδια τους, το χειμώνα και το καλοκαίρι. Όλη η διαδρομή κινείται σε δάσος με εναλλαγές από πεύκα, ίταμο, οξιά, έλατο και το μοναδικό ρόμπολο (Bosnian pine trees). Η θέα προς το Θερμαϊκό κόλπο και το Αιγαίο θα σας αφήσει άναυδους!
Διανυκτέρευση: Ορειβατικό καταφύγιο Πετρόστρουγκας σε κουκέτες
Γεύματα: πρωινό στο ξενοδοχείο.
Απόσταση: 13,7χλμ
Σημείο έναρξης: 1000 μέτρα
Σημείο λήξης: 1945 μέτρα
Θετική υψομετρική: 1520 μέτρα
Αρνητική υψομετρική: 500 μέτρα

***Χωρίς συνοδό κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Παρέχεται η καθοδήγηση μέσω χάρτη.

Ημέρα 3η

Date : 4 Αυγούστου 2021

Πετρόστρουγκα - Καταφύγιο Κρεβάτια

Θα ξυπνήσετε σε ένα υπέροχο περιβάλλον μέσα στα υπεραιωνόβια ρόμπολα και με απέραντη θέα προς το Αιγαίο και το Θερμαϊκό κόλπο. Αξίζει να ξυπνήσετε νωρίς για να δείτε την ανατολή του ηλίου πίσω από τον Άθωνα. Πρωινό στο καταφύγιο και ετοιμάζεστε για την πορεία σας προς το καταφύγιο Κρεβάτια, μια πορεία με πολλές εναλλαγές στη χλωρίδα και σημεία με μοναδική θέα. Το τέλος της πορείας, θ σας βρει στο καταφύγιο Κρεβάτια με μια απίστευτη θέα στις πιο απροσπέλαστες βορινές πλαγιές του μυθικού βουνού. Ελεύθερος χρόνος για να απολαύσετε το περιβάλλον και τη θέα και το δείπνο στο ειδυλλιακό τοπίο.
Διανυκτέρευση: Ορειβατικό καταφύγιο Κρεβάτια, σε κουκέτες
Γεύματα: πρωινό στο καταφύγιο.
Απόσταση: 8χλμ
Σημείο έναρξης: 1945μ
Σημείο λήξης: 1000μ
Θετική υψομετρική: 540μ.
Αρνητική υψομετρική: 1456μ.

***Χωρίς συνοδό κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Παρέχεται η καθοδήγηση μέσω χάρτη και εφαρμογής στο κινητό.

Ημέρα 4η

Date : 5 Αυγούστου 2021

Κρεβάτια - Οροπέδιο των Μουσών

Η ημέρα μας θα ξεκινήσει νωρίς με ένα δυνατό πρωινό για την απαραίτητη ενέργεια, ανεφοδιάζεστε από το καταφύγιο και ξεκινάτε την ανάβαση για την κόψη Μπαρμπαλά. Μπορεί η απόσταση να μην είναι μεγάλη, όμως η ανάβαση είναι επίπονη καθώς κινείται σε κορυφογραμμή, όμως για αυτό το λόγο είναι και εντυπωσιακή, με θέα προς την κόψη Ναούμ, και τα ρέματα Καραϊσκίνη. Θα χρειαστείτε 8 – 10 ώρες για να φτάσετε στην εντυπωσιακή έξοδο προς το οροπέδιο των Μουσών με τον επιβλητικό θρόνο του Δία να δεσπόζει στα δεξιά σας! Θα τακτοποιηθείτε στο καταφύγιο και όσοι έχετε όρεξη, καιρού επιτρέποντος, αξίζει να πάτε μέχρι τις Πόρτες για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα και τα χρώματα στις ορθοπλαγιές των Καζανιών. Επιστροφή στο καταφύγιο και προετοιμασία για την επόμενη ημέρα που είναι η κορυφή Μύτικας, το ψηλότερο σημείο της Ελλάδος!
Διανυκτέρευση: Καταφύγιο Αποστολίδη ή Κάκαλου, αναλόγως τη διαθεσιμότητα. Σε κοινό θάλαμο με κουκέτες
Γεύματα: πρωινό στο καταφύγιο.
Απόσταση: 8χλμ.
Σημείο έναρξης: 1000μ.
Σημείο λήξης: 2654μ.
Θετική υψομετρική: 1800μ.
Αρνητική υψομετρική: 112μ.

***Χωρίς συνοδό κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Παρέχεται η καθοδήγηση μέσω χάρτη και εφαρμογής στο κινητό.

Ημέρα 5η

Date : 6 Αυγούστου 2021

Οροπέδιο - Σπ. Αγαπητός

Εάν έχει καλό καιρό συστήνουμε να ξυπνήσετε νωρίς και να πάτε μέχρι την κορυφή Προφήτης Ηλίας για να απολαύσετε μια ξεχωριστή ανατολή από τα 2500 μέτρα. Η θέα της θάλασσας, των ορεινών όγκων της Χαλκιδικής και της απεραντοσύνης του Αιγαίου θα σας χαρίσουν μαγικές εικόνες και ενέργεια για την υπόλοιπη ημέρα! Επιστροφή στο καταφύγιο για ένα γρήγορο πρωινό, τακτοποιείτε τα πράγματα σας και ξεκινάτε για το καταφύγιο Σπ. Αγαπητός. Για τους πιο γενναίους η σημερινή ημέρα είναι ευκαιρία για να ανεβείτε στη ψηλότερη κορυφή της Ελλάδος. Όσοι επιθυμείτε οδηγό βουνού θα πρέπει να το κλείσετε νωρίτερα. Η ανάβαση και η κατάβαση θα γίνει από το Λούκι του Μύτικα και επιστροφή στα Ζωνάρια για να κατευθυνθείτε στο καταφύγιο Σπ. Αγαπητός, το πρώτο καταφύγιο του Ολύμπου και δείπνο με τις παραδοσιακές γεύσεις που είναι ίδιες για περισσότερο από 50 χρόνια!
Διανυκτέρευση: ορειβατικό καταφύγιο Σπ. Αγαπητός σε κουκέτες, κοινό δωμάτιο
Γεύματα: πρωινό σε καταφύγιο.
Απόσταση: 6,6 χλμ.
Σημείο έναρξης: 2657μ
Σημείο λήξης:2100μ.
Θετική υψομετρική: 263μ.
Αρνητική υψομετρική: 858μ.
Αναρρίχηση: 400μέτρα για όσους επιλέξουν να ανεβούν στον Μύτικα

***Χωρίς συνοδό κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Η ανάβαση στον Μύτικα δεν αποτελεί σύσταση, ούτε ουσιώδες κομμάτι της ολοκλήρωσης του 12 Refuge Trail. Η ανάβαση στον Μύτικα εγκυμονεί κινδύνους και συστήνουμε να γίνετε με οδηγό βουνού.
Ο οδηγός βουνού για την ανάβαση στον Μύτικα και ο εξοπλισμός διατίθεται με επιπλέον χρέωση, και ΠΡΕΠΕΙ να γίνει κράτηση νωρίτερα. Η κράτηση περιλαμβάνει την κάλυψη του κόστους του οδηγού βουνού, του εξοπλισμού που θα χρειαστεί για την ανάβαση και την αστική ευθύνη κατά την ανάβαση.
Παρέχεται η καθοδήγηση μέσω χάρτη.

Ημέρα 6η

Date : 7 Αυγούστου 2021

Σπ. Αγαπητός - Σταυροϊτιές - Αγ. Αντώνη - Σκολιό - Χρηστάκι

Η σημερινή ημέρα θα είναι με εκπλήξεις, θα αφήσετε πίσω σας τη γνωστή και πιο επισκέψιμη πλευρά του Ολύμπου και θα κινηθείτε σε λιγότερο γνωστά μονοπάτια. Θα κατευθυνθείτε στα λιβάδια του Μαυρόλογγου, στις Σταυροϊτιές, τα κυριότερα σημεία που τροφοδοτούν τον Ενιπέα. Εάν είσαστε τυχεροί θα βρεθείτε πολύ κοντά με τα κοπάδια των άγριων αλόγων του Ολύμπου και τα αγριοκάτσικα, να έχετε έτοιμες τις φωτογραφικές σας μηχανές! Από εκεί θα κατευθυνθείτε στο καταφύγιο του Αγίου Αντωνίου, όπου παλιότερα στη θέση του βρισκόταν ναός του Ολυμπίου Διός και έπειτα από μια μικρή στάση θα ακολουθήσετε το μονοπάτι προς την κορυφή Σκολιό, τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου. Από το Σκολιό μπορείτε να θαυμάσετε τη μεγαλοπρέπεια του Ολύμπου, τα μεγάλα Καζάνια με την επιβλητική αμφιθεατρική ορθοπλαγιά, ένα τόξο 200 μοιρών ύψους 700 μέτρων, η πίσω πλευρά του θρόνου του Δία! Από εκεί θα πάρετε το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής προς το καταφύγιο ανάγκης Χριστάκη, όπου και θα διανυκτερεύσετε. Σε αυτό το σημείο θα φροντίσουμε να σας φέρουμε τον εξοπλισμό και τις προμήθειες που θα μας έχετε αφήσει την 1η ημέρα.
Διανυκτέρευση: Στο καταφύγιο ανάγκης με προσωπικό εξοπλισμό
Γεύματα: πρωινό στο καταφύγιο.
Απόσταση: 9,5χλμ
Σημείο έναρξης: 2100μ.
Σημείο λήξης: 2450μ.
Θετική υψομετρική: 1000μ.
Αρνητική υψομετρική: 620μ.

***Χωρίς συνοδό κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Παρέχεται η καθοδήγηση μέσω χάρτη και εφαρμογής στο κινητό.

Ημέρα 7η

Date : 8 Αυγούστου 2021

Χριστάκι – Φλάμπουρο – Κίτρος – Νάνα – Σαλατούρα

Σήμερα είναι το πιο ενδιαφέρον από όλες τις ημέρες. Η ανάβαση μας θα γίνει πάνω στην κορυφογραμμή του Κίτρους με κατεύθυνση Σαλατούρα και από τη μια πλευρά θα έχουμε θέα προς τις Δυτικές πλαγιές του Ολύμπου και την πεδιάδα της Ελασσόνας και από την άλλη τις επιβλητικές πλαγιές από τα μεγάλα και μικρά Καζάνια! Η θέα από το καταφύγιο ανάγκης της Σαλατούρας απερίγραπτη και μοναδική! Το μέρος είναι απομονωμένο μέσα σε ένα μοναδικό περιβάλλον και με πανοραμική θέα. Το καταφύγιο μπορεί να σας προσφέρει προφύλαξη για το βράδυ και ένα μικρό χώρο για να προετοιμάσετε τα γεύματα σας. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 6 άτομα.
Διανυκτέρευση: με προσωπικό εξοπλισμό στο καταφύγιο της Σαλατούρας
Γεύματα: κανονίζετε μόνοι σας τα γεύματα.
Απόσταση: 17χλμ.
Σημείο έναρξης: 2450μ.
Σημείο λήξης: 1122μ.
Θετική υψομετρική: 353μ.
Αρνητική υψομετρική: 1656μ.

***Χωρίς συνοδό κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Παρέχεται η καθοδήγηση μέσω χάρτη και εφαρμογής στο κινητό.

Ημέρα 8η

Date : 9 Αυγούστου 2021

Σαλατούρα – Χριστάκη – Διάσελο - Μιγκοτζίδη

Η σημερινή ημέρα είναι από τις πιο δύσκολές από όλη τη διάσχιση και έχει 16χιλιόμετρα με θετική υψομετρική 1365 μέτρα! Θα ακολουθήσουμε την ίδια κορυφογραμμή από όπου ήρθαμε την προηγούμενη ημέρα και θα ανηφορίσουμε προς το διάσελο και το καταφύγιο Μιγκοτζίδη, όπου και θα διανυκτερεύσουμε. Το καταφύγιο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 10 άτομα και έχει ένα μικρό χώρο για να προετοιμάσεις τα γεύματα σου.
Διανυκτέρευση: στο καταφύγιο Μιγκοτζίδης με προσωπικό εξοπλιμσό
Γεύματα: κανονίζετε μόνοι σας τα γεύματα
Απόσταση: 15,9 χλμ.
Σημείο έναρξης: 1362μ.
Σημείο λήξης: 781μ.
Θετική υψομετρική: 1780μ.
Αρνητική υψομετρική: 781μ.

***Χωρίς συνοδό κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Παρέχεται η καθοδήγηση μέσω χάρτη και εφαρμογής στο κινητό.

Ημέρα 9η

Date : 10 Αυγούστου 2021

Καταφύγιο Μιγκοτζίδης - Λιβαδάκι

Η προτελευταία σας ημέρα στο μυθικό βουνό και μια μικρή διάσχιση από τα δυτικά στα ανατολικά, περνώντας από τα αλπικά λιβάδια, την κορυφή του Καλόγερου που προσφέρει μοναδική θέα προς το οροπέδιο των Μουσών, το Μαυρόλογγο και το φαράγγι του Ενιπέα. Το τελείωμα θα σας βρει στο καταφύγιο στη θέση Λιβαδάκι, όπου και θα διανυκτερεύσετε. Οι εγκαταστάσεις εδώ είναι υποτυπώδης, αλλά η θέση προσφέρει απερίγραπτη θέα προς τον άνω Όλυμπο και όλο το Θερμαϊκό κόλπο. Από εδώ μπορείτε να δείτε από που ξεκινήσατε, να αντιληφθείτε πλέον τη διαδρομή που κάνατε και να απολαύσετε το τελευταίο σας βράδυ πάνω στο βουνό μόνοι σας! Εμείς θα φροντίσουμε να έχετε 3 λίτρα νερό το άτομο που θα χρησιμοποιήσετε για φαγητό και πόση.
Γεύματα: κανονίζετε μόνοι σας τα γεύματα.
Απόσταση: 9,3 χλμ
Σημείο έναρξης: 2457μ.
Σημείο λήξης: 2100μ.
Θετική υψομετρική: 457μ.
Αρνητική υψομετρική: 710μ.

***Χωρίς συνοδό κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Παρέχεται η καθοδήγηση μέσω χάρτη και εφαρμογής στο κινητό.

Ημέρα 10η

Date : 11 Αυγούστου 2021

Λιβαδάκι – Πριόνια

Η τελευταία ημέρα στο βουνό θα τελειώσει με μια επική κατάβαση από τη βορινή πλαγιά του Ενιπέα. Περνάτε μέσα από τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, κάτω από τη λάκα του Καλόγερου και αν είστε τυχεροί θα δείτε και ζαρκάδια! Το μονοπάτι χρειάζεται λίγη προσοχή σε κάποια σημεία, όμως έχει πολύ καλή σηματοδότηση καθώς έχει οργανωθεί από τη διοργάνωση αγώνων ορεινού τρεξίματος Mythical Trail. Μετά από 8 χιλιόμετρα περίπου θα απολαμβάνουμε τη δροσιά του Ενιπέα και μια παγωμένη μπύρα! Αυτό ήταν καταφέρατε να κάνετε τον άθλο του 12 Refuge Trail και σίγουρα ξεπεράσατε τα όρια σας, αντιμετωπίζοντας κάθε δυσκολία μόνοι σας! Σας αξίζει ο τίτλος του “Hero of 12 Refuge Trail”. Η απονομή του τίτλου και του πιστοποιητικού θα γίνει στα Πριόνια από εκπρόσωπο του 12 Refuge Trail
Γεύματα: κανονίζετε μόνοι σας τα γεύματα.
Απόσταση: 7.8 χλμ
Σημείο έναρξης: 2100μ.
Σημείο λήξης: 1100μ.
Θετική υψομετρική: 73μ.
Αρνητική υψομετρική: 1091μ.

***Χωρίς συνοδό κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Παρέχεται η καθοδήγηση μέσω χάρτη και εφαρμογής στο κινητό.

 • 1 διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο ή παραδοσιακό ξενώνα
 • 4 διανυκτερεύσεις σε ορειβατικό καταφύγιο
 • Μεταφορά προσωπικού εξοπλισμού και προμηθειών στο καταφύγιο Χριστάκη
 • 4 πρωινά
 • Μεταφορά από Λιτόχωρο – Μπουντόλα
 • Μεταφορά από Πριόνια - Λιτόχωρο
 • Αναμνηστικό πακέτο 12 Refuge Trail (T-shirt, buff, διαβατήριο καταφυγίων, χάρτης του Ολύμπου της Route με τη διαδρομή, παγούρι νερού)
 • Certification
 • ΦΠΑ 24%
 • Προσωπικά έξοδα
 • Γεύματα, εκτός από τα πρωινά όπου αναφέρονται στο πρόγραμμα
 • Αλκοολούχα ποτά
 • Ασφάλεια ορεινής διάσωσης για κάλυψη εξόδων (επιπρόσθετο κόστος για όλες τις ημέρες 75€)
 • Έξοδα πρόωρης αποχώρησης από το πρόγραμμα
 • Ό,τι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα
Please wait...
Copyright © 2022 Enjoy Travel and Tourism All rights reserved Thessaloniki, Greece info@enjoytours.gr