• Overview
 • Trip Outline
 • Trip Includes
 • Trip Excludes
 • Booking

Όλυμπος, το μυθικό βουνό, 12 καταφύγια, 92,6 χιλιόμετρα σε γνωστά και άγνωστα μονοπάτια και κοντά 8000 μέτρα θετική υψομετρική , η ψηλότερη κορυφή της Ελλάδος, ιστορία, μυθολογία και ορειβασία, εμπλέκονται όλα μαζί για να δώσουν μια μοναδική πρόκληση για τα ελληνικά δεδομένα. Η πρόκληση λέγεται 12 Refuge Trail και σκοπός είναι ο επισκέπτης να περάσει από τα 12 σημαντικότερα καταφύγια του Ολύμπου να σφραγίσει το διαβατήριο του, να γνωρίσει τη μυθολογία και την ιστορία του τόπου μέσα από επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και να επισκεφτεί χωριά με πολιτιστική κληρονομιά. Γεύσεις, προκλήσεις, εμπειρίες, καιρός, κακουχίες, κούραση αλλά και συναδελφικότητα θα μας συντροφεύσουν σε αυτό το μοναδικό ταξίδι!

Ζήσε ένα μοναδικό πολυήμερο trekking στον μυθικό βουνό και γνώρισε όλες τις κρυφές ομορφιές του Ολύμπου στο δικό σου ρυθμό. Το να πραγματοποιήσεις έναν τέτοιο άθλο δεν είναι εύκολο, ιδανικά σε ένα βουνό όπως ο Όλυμπος με έντονο ανάγλυφο, μεγάλο δίκτυο μονοπατιών και απότομη αλλαγή συνθηκών. Για τους ανθρώπους που θέλουν να δοκιμάσουν τα όρια τους με ασφάλεια έχει στηθεί το πρόγραμμα 12 Refuge Trail, στο οποίο θα κανονίζονται όλες οι λεπτομέρειες για την ανάβαση και πάντα θα υπάρχει ένας συνοδός με το γκρουπ για προσφέρει με τις γνώσεις του και την εμπειρία του.

Η συνοδεία γίνεται από άτομα που έχουν περπατήσει στα μονοπάτια, πιστοποιημένους συνοδούς βουνού. Οργανώνονται και καλύπτονται όλες οι μετακινήσεις, διαμονές και γεύματα, όπως περιγράφονται

Itineraries

Ημέρα 1η

Date : 2 Αυγούστου 2021

Μετάβαση στο Λιτόχωρο

Μετάβαση στο Λιτόχωρο και συνάντηση στο ξενοδοχείο με τον οδηγό και συνοδοιπόρο σας. Ενημέρωση για το πρόγραμμα και ελεύθερος χρόνος να ανακαλύψετε το Λιτόχωρο. Στο τέλος της ημέρας θα απολαύσουμε το γεύμα μας σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο, συζητώντας για τις προσδοκίες μας!

Διανυκτέρευση: Ξενοδοχείο 3* σε δίκλινο δωμάτιο (+30€ επιβάρυνση μονόκλινου)
Γεύματα: welcome treat, δείπνο

Ημέρα 2η`

Date : 3 Αυγούστου 2021

Καταφύγιο Μπουντόλα - Κορομηλιά - Πετρόστρουγκα

Η σημερινή ημέρα ξεκινάει δυναμικά με 13 χιλιόμετρα και θα περάσουμε από 2 ιστορικά σημεία του βουνού, όπου οι κτηνοτρόφοι της περιοχής έμεναν με τα κοπάδια τους χειμώνα και καλοκαίρι. Όλη η διαδρομή κινείται σε δάσος με εναλλαγές από πεύκα, ίταμο, οξιά, έλατο και το μοναδικό ρόμπολο (Bosnian pine trees). Η θέα προς το Θερμαϊκό κόλπο και το Αιγαίο θα σας αφήσει άναυδους!
Διανυκτέρευση: Ορειβατικό καταφύγιο Πετρόστρουγκας σε κουκέτες
Γεύματα: πρωινό στο ξενοδοχείο, snackpack, δείπνο σε καταφύγιο
Απόσταση: 13,7χλμ
Σημείο έναρξης: 1000 μέτρα
Σημείο λήξης: 1945 μέτρα
Θετική υψομετρική: 1520 μέτρα
Αρνητική υψομετρική: 500 μέτρα

Ημέρα 3η

Date : 4 Αυγούστου 2021

Πετρόστρουγκα - Καταφύγιο Κρεβάτια

Θα ξυπνήσουμε σε ένα υπέροχο περιβάλλον μέσα στα υπεραιωνόβια ρόμπολα και με απέραντη θέα στο Αιγαίο και το Θερμαϊκό κόλπο, αξίζει να ξυπνήσετε νωρίς για να δείτε την ανατολή του ηλίου πίσω από τον Άθωνα. Πρωινό στο καταφύγιο και ετοιμαζόμαστε για την πορεία μας προς το καταφύγιο Κρεβάτια, μια πορεία με πολλές εναλλαγές στη χλωρίδα και σημεία με μοναδική θέα. Το τέλος της πορείας μας θα μας βρει στο καταφύγιο Κρεβάτια με μια απίστευτη θέα στις πιο απροσπέλαστες πλαγιές του μυθικού βουνού. Ελεύθερος χρόνος για να απολαύσουμε το περιβάλλον και τη θέα και το δείπνο στο ειδυλλιακό τοπίο.
Διανυκτέρευση: Ορειβατικό καταφύγιο Κρεβάτια, σε κουκέτες
Γεύματα: πρωινό στο καταφύγιο, lunchpack.
Απόσταση: 8χλμ
Σημείο έναρξης: 1945μ
Σημείο λήξης: 1000μ
Θετική υψομετρική: 540μ.
Αρνητική υψομετρική: 1456μ.

Ημέρα 4η

Date : 5 Αυγούστου 2021

Κρεβάτια - Οροπέδιο των Μουσών

Η ημέρα μας θα ξεκινήσει νωρίς με ένα δυνατό πρωινό, παίρνουμε τις προμήθειες μας και τα πράγματα μας για να ξεκινήσουμε την ανάβαση μας από την κόψη Μπαρμπαλά. Μπορεί η απόσταση να μην είναι μεγάλη, όμως η ανάβαση είναι επίπονη καθώς κινείται σε κορυφογραμμή και για αυτό το λόγο είναι και εντυπωσιακή, με θέα προς την κόψη Ναούμ, και τα ρέματα Καραϊσκίνη. Θα χρειαστούμε 8 – 10 ώρες για να φτάσουμε στην εντυπωσιακή έξοδο προς το οροπέδιο των Μουσών με τον επιβλητικό θρόνο του Δία να δεσπόζει μπροστά μας! Θα τακτοποιηθούμε στο καταφύγιο και όσοι έχουν όρεξη καιρού επιτρέποντος θα πάμε να απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα στις Πόρτες. Ενημέρωση για την επόμενη ημέρα που στόχος είναι ο Μύτικας η ψηλότερη κορυφή της Ελλάδος.
Διανυκτέρευση: Καταφύγιο Αποστολίδη ή Κάκαλου, αναλόγως τη διαθεσιμότητα. Σε κοινό θάλαμο με κουκέτες
Γεύματα: πρωινό στο καταφύγιο, lunchpack.
Απόσταση: 8χλμ.
Σημείο έναρξης: 1000μ.
Σημείο λήξης: 2654μ.
Θετική υψομετρική: 1800μ.
Αρνητική υψομετρική: 112μ.

Ημέρα 5η

Date : 6 Αυγούστου 2021

Οροπέδιο - Σπ. Αγαπητός

Εφόσον έχουμε καλό καιρό θα ξυπνήσουμε νωρίς για να μεταβούμε στην κορυφή Προφήτης Ηλίας και να απολαύσουμε μια ξεχωριστή ανατολή από τα 2500 μέτρα. Η θέα της θάλασσας, των ορεινών όγκων της Χαλκιδικής και της απεραντοσύνης του Αιγαίου θα μας χαρίσουν μαγικές εικόνες και ενέργεια για την υπόλοιπη ημέρα! Επιστροφή στο καταφύγιο για ένα γρήγορο πρωινό, συμμαζεύουμε τα πράγματα μας και θα ξεκινήσουμε για το καταφύγιο Σπ. Αγαπητός. Για τους πιο γενναίους η σημερινή ημέρα περιλαμβάνει ανάβαση στον Μύτικα από το Λούκι του Μύτικα και επιστροφή στα Ζωνάρια για να κατευθυνθούμε στο καταφύγιο Σπ. Αγαπητός όπου και θα διανυκτερεύσουμε. Τακτοποίηση στο πρώτο καταφύγιο του Ολύμπου και δείπνο με τις παραδοσιακές γεύσεις που είναι ίδιες για περισσότερο από 50 χρόνια!
Διανυκτέρευση: ορειβατικό καταφύγιο Σπ. Αγαπητός σε κουκέτες, κοινό δωμάτιο
Γεύματα: πρωινό σε καταφύγιο, lunch pack.
Απόσταση: 6,6 χλμ.
Σημείο έναρξης: 2657μ
Σημείο λήξης:2100μ.
Θετική υψομετρική: 263μ.
Αρνητική υψομετρική: 858μ.
Αναρρίχηση: 400μέτρα για όσους επιλέξουν να ανεβούν στον Μύτικα

Ημέρα 6η

Date : 7 Αυγούστου 2021

Σπ. Αγαπητός - Σταυροϊτιές - Αγ. Αντώνη - Σκολιό - Χρηστάκι

Η σημερινή ημέρα θα είναι με εκπλήξεις, θα αφήσουμε πίσω μας τη γνωστή και πιο επισκέψιμη πλευρά του Ολύμπου και θα κινηθούμε σε λιγότερο γνωστά μονοπάτια. Θα πάμε στα λιβάδια του Μαυρόλογγου, στις Σταυροϊτιές, τα κυριότερα σημεία που τροφοδοτούν τον Ενιπέα. Εάν είμαστε τυχεροί θα βρεθούμε πολύ κοντά με τα κοπάδια των άγριων αλόγων του Ολύμπου και τα αγριοκάτσικα, να έχετε έτοιμες τις φωτογραφικές σας μηχανές! Από εκεί θα κατευθυνθούμε στο καταφύγιο του Αγίου Αντωνίου, όπου παλιότερα στη θέση του βρισκόταν ναός του Ολυμπίου Διός και έπειτα από μια μικρή στάση θα κατευθυνθούμε στην κορυφή Σκολιό, τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου. Από το Σκολιό θα θαυμάσουμε τη μεγαλοπρέπεια του Ολύμπου, τα μεγάλα Καζάνια με την επιβλητική αμφιθεατρική ορθοπλαγιά ύψους 700 μέτρων, η πίσω πλευρά του θρόνου του Δία! Τέλος θα κατευθυνθούμε στο καταφύγιο ανάγκης Χριστάκη, όπου και θα διανυκτερεύσουμε. Θα έχουμε φροντίσει να οργανώσουμε το χώρο της κατασκήνωσης για εσάς και θα στηθεί μια μικρή υπαίθρια γιορτή με BBQ.
Διανυκτέρευση: Σε αντίσκηνα (2 άτομα ανά αντίσκηνο) ή μέσα στο καταφύγιο. Θα διατεθεί εξοπλισμός διανυκτέρευσης (αντίσκηνο, υπόστρωμα, υπνόσακος)
Γεύματα: πρωινό στο καταφύγιο, Lunchpack, δείπνο στο καταφύγιο ανάγκης
Απόσταση: 9,5χλμ
Σημείο έναρξης: 2100μ.
Σημείο λήξης: 2450μ.
Θετική υψομετρική: 1000μ.
Αρνητική υψομετρική: 620μ.

Ημέρα 7η

Date : 8 Αυγούστου 2021

Χριστάκι – Φλάμπουρο – Κίτρος – Νάνα – Σαλατούρα

Σήμερα είναι το πιο ενδιαφέρον από όλες τις ημέρες. Η ανάβαση μας θα γίνει πάνω στην κορυφογραμμή του Κίτρος με κατεύθυνση Σαλατούρα και από τη μια πλευρά θα έχουμε θέα προς τις Δυτικές πλαγιές του Ολύμπου και την πεδιάδα της Ελασσόνας και από την άλλη τις επιβλητικές πλαγιές από τα μεγάλα και μικρά Καζάνια! Η θέα από το καταφύγιο ανάγκης της Σαλατούρας απερίγραπτη και μοναδική! Μετά από την απαραίτητη στάση στο καταφύγιο της Σαλατούρας θα κατηφορίσουμε προς το χωματόδρομο, από όπου και θα μας παραλάβουν τα οχήματα για να πάμε στο ξενοδοχείο μας. Τακτοποίηση στον ξενώνα ή στο ξενοδοχείο με ζεστό μπάνιο και ελεύθερο χρόνο για να απολαύσουμε την τοπική κουζίνα. Σήμερα αξίζουμε τη ξεκούραση και τη χαλαρή διασκέδαση!
Διανυκτέρευση: σε παραδοσιακό ξενώνα σε δίκλινο δωμάτιο
Γεύματα: πρωινό στην κατασκήνωση, lunch pack.
Απόσταση: 17χλμ.
Σημείο έναρξης: 2450μ.
Σημείο λήξης: 1122μ.
Θετική υψομετρική: 353μ.
Αρνητική υψομετρική: 1656μ.

Ημέρα 8η

Date : 9 Αυγούστου 2021

ΚΕΟΑΧ – Μιγκοτζίδη – Καλόγερος – Λιβαδάκι – Πριόνια - Μπουντόλας

Η σημερινή ημέρα είναι από τις πιο δύσκολές από όλη τη διάσχιση και έχει 20 χιλιόμετρα με θετική υψομετρική 1200 μέτρα! Θα ξεκινήσουμε από τη δυτική πλευρά του βουνού και θα κινηθούμε στον κάτω Όλυμπο, στην κορυφογραμμή του Καλόγερου, θα περάσουμε από το τελευταίο καταφύγιο της διαδρομής 12 Refuge Trail, το Λιβαδάκι, και αφού κατηφορίσουμε στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού θα φτάσουμε στα Πριόνια και στον μαγευτικό Ενιπέα! Εκτιμώμενος χρόνος είναι 10 – 12 ώρες, για αυτό το λόγο θα ξεκινήσουμε αρκετά νωρίς την ημέρας μας
Διανυκτέρευση: Στο καταφύγιο Μπουντόλα σε κοιτώνες.
Γεύματα: πρωινό στο ξενοδοχείο, lunch pack, εορταστικό δείπνο στο καταφύγιο
Απόσταση: 19,8 χλμ.
Σημείο έναρξης: 1700μ.
Σημείο λήξης: 1100μ.
Θετική υψομετρική: 1193μ.
Αρνητική υψομετρική: 1829μ.

Ημέρα 9η

Date : 10 Αυγούστου 2021

Μπουντόλας – Άγιο Σπήλαιο – Καταρράκτης Λητούς – Μοναστήρι – Πριόνια

Η τελευταία μας ημέρα στο μυθικό βουνό και θα επισκεφτούμε το πιο επισκέψιμο αξιοθέατο του, τον Ενιπέα ποταμό. Η βλάστηση οργιάζει με συνεχόμενες εναλλαγές και περιλαμβάνει υδρόβια βλάστηση, ψυχρόβια, φυλλοβόλα και πολλά σπάνια ενδημικά με το πιο δημοφιλές τη Jankaea Heldreichii. Μερικά από τα αξιοθέατα που θα επισκεφτούμε είναι, το Άγιο Σπήλαιο, η παλαιά μονή του Αγ. Διονυσίου, ο καταρράκτης της Λητούς και φυσικά θα γνωρίσουμε την ιστορία και το μύθο που συνδέεται με αυτά τα μέρη. Εδώ τελειώνει και επίσημα ο γύρος του Ολύμπου με τα 12 καταφύγια, τις ιστορίες και τους μύθους που κρατάει καλά κρυμμένους ακόμη στις πλαγιές του! Ένα ταξίδι απαιτητικής ορειβασίας και εσωτερικής αναζήτησης σε ένα από τα πιο μυθικά βουνά του κόσμου, όπου νοιώθεις την ενέργεια που το περιβάλλει! Μια τελευταία ανάσα δίπλα στη θάλασσα να αναπολούμε την περιπέτεια μας, να αφουγκραστούμε τα μηνύματα που πήραμε ατενίζοντας τις ψηλές κορυφές του Ολύμπου και επιστροφή στη Θεσσαλονίκη.
Γεύματα: πρωινό στο καταφύγιο, lunchpack.
Απόσταση: 10 χλμ
Σημείο έναρξης: 920μ.
Σημείο λήξης: 1100μ.
Θετική υψομετρική: 623μ.
Αρνητική υψομετρική: 452μ.

 • Παραλαβή / επιστροφή από τη Θεσσαλονίκη
 • Παραλαβή από οποιοδήποτε άλλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, μόνο σε περίπτωση οργανωμένου γκρουπ και κατόπιν συνεννόησης.
 • 2 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο ή παραδοσιακό ξενώνα
 • 5 διανυκτερεύσεις σε ορειβατικό καταφύγιο
 • 1 διανυκτέρευση σε αντίσκηνα με οργάνωση της κατασκήνωσης και παροχή των γευμάτων
 • 8 πρωινά
 • 8 lunch pack
 • 1 BBQ στη κατασκήνωση που θα στηθεί υπαίθρια στο καταφύγιο Χριστάκη
 • 1 εορταστικό γεύμα
 • Όλες οι τοπικές μεταφορές
 • Αστική ευθύνη δραστηριότητας
 • Συνοδός βουνού καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος
 • Οδηγός βουνού για την ανάβαση στον Μύτικα
 • Εξοπλισμός για ανάβαση στον Μύτικα (κράνος, μποντριέ, ομαδικά υλικά)
 • Νερό 1,5 λίτρο κάθε ημέρα σε όλες τις διαδρομές στο βουνό
 • Αναμνηστικό πακέτο 12 Refuge Trail (T-shirt, buff, διαβατήριο καταφυγίων, χάρτης του Ολύμπου της Route με τη διαδρομή, παγούρι νερού)
 • Certification
 • ΦΠΑ 24%
 •  
 • Προσωπικά έξοδα
 • Αλκοολούχα ποτά
 • Ασφάλεια ορεινής διάσωσης για κάλυψη εξόδων (επιπρόσθετο κόστος για όλες τις ημέρες 75€)
 • Έξοδα πρόωρης αποχώρησης από το πρόγραμμα
 • Φιλοδώρημα (προαιρετικό)
Please wait...
Copyright © 2022 Enjoy Travel and Tourism All rights reserved Thessaloniki, Greece info@enjoytours.gr