• Γενικά
 • Περιγραφή
 • Περιλαμβάνει
 • Εξαιρέσεις
 • Κράτηση
 • Συχνές ερωτήσεις

Η διαδρομή από τα Πριόνια για το καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός είναι η πιο πολυσύχναστη διαδρομή του Ολύμπου, καθώς είναι κομμάτι του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, μια από τις διαδρομές που οδηγούν στο ψηλότερο σημείο της Ελλάδος, τον Μύτικα. Το μεγαλύτερο μέρος του μονοπατιού είναι μέσα σε δάσος πεύκης, οξιάς και έλατου, ενώ στο τελείωμα του συναντάμε τα εντυπωσιακά υπεραιωνόβια ρόμπολα (Pinus Heildreichii – Bosnian pine trees). Από το καταφύγιο μπορείς να αγναντέψεις τις ψηλές κορυφές του Ολύμπου, το φαράγγι του Ενιπέα, το Λιτόχωρο και τη Χαλκιδική!

Θα ξεκινήσουμε στις 7:30 από Θεσσαλονίκη και έπειτα από 1 ώρα θα φτάσουμε στο Λιτόχωρο, όπου και θα κάνουμε μια μικρή στάση για φρεσκάρισμα και προμήθειες. Θα ακολουθήσουμε το δρόμο προς τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου και σε 30 λεπτά θα βρεθούμε στη θέση Πριόνια με τη γραφική του ταβέρνα. Τα Πριόνια είναι η αφετηρία μας και από εδώ ξεκινάει το καλοσηματοδοτημένο μονοπάτι προς τον Σπήλιο Αγαπητό. Κατά την ανάβαση μας θα βρούμε σημεία που μπορούμε να απολαύσουμε τη θέα και να πάρουμε ανάσα. Η βλάστηση στο πρώτο κομμάτι είναι πυκνή και υπάρχει δροσιά, στο τελευταίο του κομμάτι, το μονοπάτι αρχίζει και γίνεται ελικοειδές και η βλάστηση λιγοστεύει για να τη διαδεχτούν τα υπεραιωνόβια ρόμπολα. Το καταφύγιο και τις κορυφές μπορείς να τις δεις από μακριά, αλλά θα χρειαστούμε ακόμη λίγη ώρα για να το προσεγγίσουμε. Το καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός είναι το πρώτο οργανωμένο ορειβατικό καταφύγιο στην Ελλάδα και το καλύτερα οργανωμένο, έχει μεγάλη πλακόστρωτη αυλή όπου μπορούμε να απολαύσουμε την υπέροχη θέα προς τις κορυφές και ταυτόχρονα το μεγάλο φαράγγι του Ενιπέα, το Λιτόχωρο και τον Θερμαϊκό κόλπο με την Πιερική ακτή. Σε αυτό το σημείο θα αποφασίσουμε είτε να κάνουμε μια στάση για ένα ρόφημα και σνακ και θα κατηφορίσουμε για να φάμε στα Πριόνια, είτε να καθίσουμε για φαγητό στο καταφύγιο και θα κατηφορίσουμε χορτάτοι και γεμάτοι, it’s up to you guys!

Διάρκεια δραστηριότητας: 6 - 8 ώρες

Ώρες πορείας: 5 - 7 ώρες (με επιστροφή)

Χιλιομετρική απόσταση: 11,5 (με επιστροφή)

Σημείο εκκίνησης: 1010 μέτρα

Υψηλότερο σημείο: 2100 μέτρα

Θετική υψομετρική: 1025 μέτρα

 • Πληροφορίες, ιστορία, μυθολογία
 • Αστική ευθύνη για τη δραστηριότητα
 • Συνοδεία από συνοδό βουνού
 • Τοπικές μετακινήσεις
 • σνακ και νερό
 • Μετακίνηση από και προς το σημείο διαμονής (Θεσσαλονική, Πιερική ακτή)
 • Στο "Πλήρες πακέτο" περιλαμβάνει γεύμα στο καταφύγιο ή στα Πριόνια (κυρίως πιάτο, σαλάτα ανά δύο άτομα και συνοδευτικό ανά δύο άτομα)
 • φιλοδωρήματα (προαιρετικά)
 • ποτά, αναψυκτικά και προσωπικά έξοδα
 • έξοδα που μπορεί να προκύψουν από πρόωρη αποχώρηση από το πρόγραμμα
Please wait...

Η χιλιομετρική απόσταση που θα καλύψουμε είναι περίπου στα 6 χιλιόμετρα ανηφορικά και 6 χιλιόμετρα για την επιστροφή μας. Κατά την ανάβαση μας θα βρούμε μια πηγή στα 2/5 του μονοπατιού, όπου και μπορούμε να γεμίσουμε, φροντίστε μόνο να έχετε μαζί σας μπουκάλι ή μπουκάλια με συνολικό όγκο 1,5 λίτρο.
Η δραστηριότητα μαζί με τη ξενάγηση έχει διάρκεια περίπου 8 ώρες, και θα φροντίσουμε εμείς για εσάς να πάρουμε ένα ελαφρύ σνακ (σάντουιτς με φέτα,αγγούρι, ντομάτα ή κριτσίνια με φέτα ή κάποια σπιτική πίτα). Αν παρόλα αυτά θέλετε κάτι εξτρά μπορείτε να έχετε μαζί σας κάποια μικρά σνακ ή σοκολατίτσες για το ενδιάμεσο και σε περίπτωση που δεν καθίσετε για γεύμα στην ταβέρνα, μπορείτε να ετοιμάσετε το δικό σας κολατσιό και να το απολαύσετε στη βεράντα του καταφυγίου στη σκιά των επιβλητικών κορυφών, ατενίζοντας το Θερμαϊκό κόλπο. Αν έχετε μαζί σας παιδιά, σιγουρευτείτε πως θα πάρετε το σνακ και το σάντουϊτς που τους αρέσει.

Ο ρυθμός κίνησης μας είναι προσαρμοσμένος στο μέσο άνθρωπο και μπορεί να το ακολουθήσει ο καθένας, ακόμα και παιδιά άνω των 10 ετών με ασφάλεια και χωρίς να δυσανασχετήσουν. Στη διάρκεια θα κάνουμε σίγουρα κάποια μικρά διαλείμματα για φωτογραφίες στα πιο όμορφα σημεία, θα μιλήσουμε για τη βλάστηση και θα κάνουμε ένα μεγάλο διάλειμμα στο καταφύγιο Σπ. Αγαπητός.
Φροντίστε να ενημερώσετε τα παιδιά σας για τη διάρκεια της ανάβασης. Συμβουλευτείτε μας για τα όμορφα πράγματα που μπορούν να δούνε και συντονίσουμε την προσπάθεια να μείνει μια ευχάριστη ανάμνηση η βόλτα αυτή.
Συστήνουμε να μην είναι αυτή η πρώτη τους επαφή με το βουνό και την ορειβασία, αλλά προτιμήστε μικρές διαδρομές και λιγότερο απαιτητικές σε διάρκεια και ένταση, ώστε το παιδί να προετοιμαστεί κατάλληλα, αλλά και να δείτε αν του ταιριάζει ή όχι.

Το καταφύγιο ανοίγει συνήθως αρχές Μαΐου και παραμένει συνεχόμενα ανοιχτό μέχρι τέλη Οκτωβρίου. Αρχές Μαΐου θα βρούμε λίγο χιόνι κοντά στο καταφύγιο, αλλά το μονοπάτι είναι πάντα καθαρό από τους διαχειριστές. Κάθε εποχή έχει τη χάρη της και την ιδιαιτερότητα της. Αν θέλετε να βρεθείτε με κόσμο και να απολαύσετε τις εναλλαγές στα χρώματα των φύλλων τότε ο Σεπτέμβριος και Οκτώβριος είναι η επιλογή σας. Αν θέλετε να βρεθείτε με κόσμο και να νιώσετε την έξαψη της προσπάθειας τότε Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος είναι η επιλογή σας. Όπως και να έχει στα 2100 μέτρα που είναι χτισμένο το καταφύγιο θα βρείτε πάντα δροσιά για να ξεφύγετε από την κάψα του καλοκαιριού

Το μονοπάτι κινείται συνεχώς σε δασωμένο μονοπάτι με ψηλά δέντρα και έχει δροσιά όλο το χρόνο. Παρόλα αυτά στο τελείωμα του είναι εκτεθειμένο στον ήλιο για αυτό το λόγο μη ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας αντηλιακό, καπέλο και γυαλιά ηλίου. Καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα λεπτό μπουφανάκι, μια μπλούζα για να αλλάξετε.
Επειδή η κίνηση γίνεται στη φύση, είναι καλύτερα να προτιμήσετε μακρύ παντελόνι ότι εποχή και να επισκεφτείτε, καθώς το καλοκαίρι αποφεύγεται τα τσιμπήματα από μύγες και έντομα

Θα φροντίσουμε να φέρουμε για εσάς ένα σάντουιτς με φέτα, ντομάτα και αγγούρι, αναψυκτικό και κάποιο σνακ. Μπορείτε να φέρετε ένα μπουκάλι για να γεμίσουμε με φρέσκο νερό από πηγή και σνακ που προτιμάτε να έχετε μαζί σας

Η διαδρομή και η ημέρα θα είναι μεγάλη, για αυτό χρειάζεστε ορειβατικό μποτάκι ή παπούτσι ορειβασίας,
μακρύ παντελόνι
ισοθερμικές μπλούζες 2 τμχ
fleece
αντηλιακό
πετσέτα
buff ή μαντήλι λαιμού
μπατόν αν έχετε
σακίδιο 20 λίτρων
αδιάβροχο - αντιανεμικό τζάκετ

Copyright © 2022 Enjoy Travel and Tourism All rights reserved Thessaloniki, Greece info@enjoytours.gr