• Γενικά
 • Πρόγραμμα
 • Περιλαμβάνει
 • Εξαιρέσεις
 • Κράτηση
 • Συχνές ερωτήσεις

Η Πίνδος είναι η μεγαλύτερη οροσειρά της Ελλάδας. Κυριαρχεί σχεδόν σ' ολόκληρη την δυτική Ελλάδα και ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια των Ιλλυρικών και Δαλματικών οροσειρών. Όλο αυτό το ατελείωτο σύμπλεγμα βουνών, κορυφών, υψιπέδων, κοιλάδων και φαραγγιών που διασχίζει την ηπειρωτική Ελλάδα με κατεύθυνση Β.Δ.-Ν.Α. έχει μήκος που αγγίζει τα 230 χιλιόμετρα και ανώτερο πλάτος 70 χιλιόμετρα και τροφοδοτεί με νερό τα δύο τρίτα (2/3) του ελληνικού πληθυσμού.. Η οροσειρά της Πίνδου χωρίζεται σε μικρότερες οροσειρές και βουνά, τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους από χαράδρες ή κοιλάδες ποταμών. Τα σημαντικότερα βουνά που αποτελούν την οροσειρά της Πίνδου είναι ο Σμόλικας, τα Αθαμανικά Όρη (Τζουμέρκα), ο Γράμμος, η Τύμφη (Γκαμήλα), τα Άγραφα, ο Λάκμος (Περιστέρι) και άλλα. Η ψηλότερη κορυφή της ανήκει στον Σμόλικα και έχει υψόμετρο 2.637 μέτρα.

Η Πίνδος καταλαμβάνει 68,990 στρέμματα και αποτελεί σήμερα βιότοπο σπάνιων ειδών στον ελλαδικό και Ευρωπαϊκό χώρο όπως η καφέ αρκούδα, ο λύκος και η βίδρα. Περιλαμβάνει δύο εθνικούς δρυμούς. Τον εθνικό δρυμό Πίνδου (Βάλια Κάλντα) και τον εθνικό δρυμό Βίκου-Αώου. τυπωσιακές κορυφές, μόνιμοι και γρήγοροι χείμαρροι, πολλές πηγές και ορεινές λίμνες. Η εμφάνιση ενός χαρακτηριστικού πετρώματος, του σερπεντίνη καθώς και η παρουσία πολών επιφανειακών νερών ευνοούν την ανάπτυξη πολλών ενδημικών και σπάνιων ειδών χλωρίδας.  Ακόμη έχουν καταγραφεί 1700 είδη και υποείδη  φυτών και 200 περίπου είδη σπονδυλοζώων, ανάμεσά τους και σπάνια όπως η αρκούδα, ο λύκος, το αγριόγιδο, το ζαρκάδι, ο αγριόγατος, η βίδρα, ο αλπικός τρίτωνας, η μικρή οχιά αλλά και πολλά είδη της ορνιθοπανίδας, όπως ο χρυσαετός, ο γυπαετός, ο μπούφος κ.ά. Ο δρυμός καλύπτεται από εκτεταμένα δάση κωνοφόρων και οξιάς και πάρα πολλά είδη ενδημικών φυτών των Βαλκανίων και της Ελλάδας(ανάμεσά τους το ενδημικό φυτό της περιοχής Centaurea vlachorum, που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν των Βλάχων που κατοικούν στα γειτονικά χωριά)

ValiaCaldaCamping 1 Valia Calda Limnes Flega ValiaCaldaburnedforest

Μέσα σε 6 ημέρες θα καταφέρουμε να δούμε τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα, να περπατήσουμε στα πιο σημαντικά βουνά και βουνοκορφές και να γνωρίσουμε την ιστορία, τις γεύσεις και τους ανθρώπους της περιοχής. Για 6 ημέρες θα ζήσουμε ως ορεσίβιοι !

Ελάτε μαζί μας σε αυτή τη μοναδική περιπέτεια σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με κατάφυτες τοποθεσίες, δασωμένες πλαγιές, άφθονα νερά, πέτρινα σπίτια, αυθεντικούς ανθρώπους και παραδοσιακές γεύσεις!

Για τους φίλους από Αθήνα και Πελοπόννησο θα είναι μακρύ το ταξίδι, και για αυτό το λόγο συστήνουμε να ταξιδέψουν 1 ημέρα νωρίτερα ώστε να είναι ξεκούραστοι και χωρίς άγχος για την έναρξη του προγράμματος.

Για τους φίλους που θα ταξιδέψουν από Θεσσαλονίκη μπορούμε να αξιοποιήσουμε την 1η ημέρα για με μια ήρεμη βόλτα στο γραφικό Μέτσοβο και ένα όμορφο παραδοσιακό ελληνικό καφέ! Έπειτα από την ανάπαυλα, θα πάρουμε το δρόμο για τη Βοβούσα περνώντας από τη τεχνητή λίμνη πηγών Αώου.

Itineraries

1η ημέρα

Επίσκεψη Μέτσοβο - Βοβούσα - Αρκουδόρεμα

Η συνάντηση μας θα γίνει στο χωριό Περιβόλι και από εκεί με τον τοπικό ξεναγό, ιδιαίτερο γνώστη της περιοχής και της χλωρίδας της Βάλια Κάλντα θα χωριστούμε στα αυτοκίνητα που θα μας μεταφέρουν μέσα από χωματόδρομο στον Εθνικό Δρυμό, στον πυρήνα της Βάλια Κάλντα. Από εδώ θα ξεκινήσει η περιπέτεια μας. Ο οικοξεναγός θα μας μυήσει στην πλούσια χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, θα μας εξοπλίσει με πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε το δικό μας scouting φυτών όλες τις υπόλοιπες ημέρες. Η πορεία που θα ακολουθήσουμε είναι κατά μήκος του Αρκουδορέματος από τη Βάλια Κάλντα μέχρι τη Βοβούσα. Στη σμίξη του Αώου με το Αρκουδόρεμα θα βρούμε την παραλία της Βάλια Κάλντα που είναι καλή ευκαιρία να σβήσουμε τα χιλιόμετρα από τα πόδια μας!
Μετά τη δραστηριότητα ελεύθερος χρόνος στο χωριό

Προφίλ διαδρομής:
Χιλιομετρική απόσταση: 7χλμ
Υψόμετρο έναρξης: 1400 μέτρα
Υψόμετρο λήξης: 1050 μέτρα
Θετική υψομετρική: 350 μέτρα
Διάρκεια: 5 – 6 ώρες
Δυσκολία: 2/5
Γεύματα: welcome dinner στο καταφύγιο, lunchbox για την εξόρμηση

2η ημέρα

Μπάλτα ντι στρίγκα - Μετάβαση Πάδες και road trip

Η σημερινή ημέρα θα είναι χαλαρή και διασκεδαστική! Αφού ξυπνήσουμε το πρωί χαλαρά, θα απολαύσουμε για δεύτερη φορά το πρωινό μας στο μαγευτικό τοπίο, μια σύντομη επίσκεψη στο χωριό για τις τελευταίες εικόνες, συμμαζευόμαστε και φύγαμε για Πάδες! Στο δρόμο θα μας περιμένει μια έκπληξη, οι καταρράκτες του Ηλιοχωρίου ή Μπάλτα ντι Στρίγκα, ένα άγνωστο σε πολλούς μέρος μέσα σε παρθένα φύση! Εμείς το έχουμε βάλει μέσα στο checklist μας και θα απολαύσουμε τη φύση και τα υπέροχα νερά του! Από εκεί θα συνεχίσουμε για Πάδες, για γεύμα και ξεκούραση στην πλατεία του χωριού. Η διανυκτέρευση μας θα γίνει στον ξενώνα Munti Smolikas. Εννοείται πως καθώς θα είμαστε μικρή ομάδα, μπορούμε να σταματάμε όπου θέλουμε για να φωτογραφίσουμε και να απολαύσουμε το τοπίο! Για φαγητό θα έχουμε κανονίσει να προμηθευτούμε lunchbox από τη Βοβούσα

Προφίλ διαδρομής για τον καταρράκτη
Χιλιομετρική απόσταση: 2,8 χλμ (συνολικά με την επιστροφή)
Υψόμετρο έναρξης: 948 μέτρα
Χαμηλότερο σημείο: 760 μέτρα
Θετική υψομετρική: 200 μέτρα
Δυσκολία 2/5
Γεύματα: πρωινό στο καταφύγιο, lunchbox για τη διάρκεια της ημέρας

3η ημέρα

Κορυφή Σμόλικα και μετάβαση Ζαγόρι

Σήμερα η ημέρα μας θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί, είναι ημέρα κορυφής! Θα πάρουμε το απαραίτητο πρωινό και τον καφέ μας και θα προωθηθούμε με αγροτικά μέσα από χωματόδρομο και θα μας αφήσουν στα 1900 μέτρα. Από εκεί θα χρειαστούμε περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα για να βγούμε στην όμορφη δρακόλιμνη του Σμόλικα (2160μ) με το μοναδικό σχήμα καρδιάς. Ο συνοδός μας θα εμπλουτίσει την ανάβαση με ιστορίες και συνεχίζουμε, όσοι θέλουν, για την κορυφή του δεύτερου ψηλότερου βουνού της Ελλάδος στα 2637μέτρα. Η θέα από εδώ πάνω είναι απίστευτη με τις πυκνές βουνοκορφές της Πίνδου και το έντονο ανάγλυφο με χαραδρώσεις, δασωμένες πλαγιές και ράχες!
Αναλόγως τις συνθήκες θα επιλέξουμε που θα απολαύσουμε το ελαφρύ γεύμα μας, είτε στην κορυφή είτε δίπλα στην αλπική λίμνη. Στη συνέχεια θα κατηφορίσουμε μέχρι τα 1900, από όπου και θα μας μεταφέρουν τα αγροτικά ξανά μέχρι τους Πάδες. Έναν χαλαρό καφέ ή αναψυκτικό στην πλατεία του χωριού και φεύγουμε για το κεντρικό Ζαγόρι. Η διαδρομή μας θα κυκλώσει την Τύμφη και θα περάσουμε από τη βόρεια πλευρά του βουνού και την Κόνιτσα, ώστε να δούμε όλο το μεγαλείο του βουνού και για να επισκεφτούμε φυσικά το μικρό Πάπιγκο για φρέσκια πέστροφα και αποθεραπεία στις «οβίρες», ένα σύμπλεγμα μικρών λιμνών όπου η μια διαδέχεται την άλλη μέσα από μικρούς καταρράκτες και σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση από βελανιδιές, οξιές, σφενδάμια, κράταιγους, φλαμουριές και άλλα δέντρα, δημιουργούν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς! Μετά από το φαγητό, την ξεκούραση και την εξερεύνηση θα μεταβούμε στη Βίτσα, ένα πανέμορφο χωριό στο κεντρικό Ζαγόρι, και θα τακτοποιηθούμε στα πανέμορφα δωμάτια του ξενοδοχείου «Εν Βεζίτσα», ένα σύγχρονο παραδοσιακό οίκημα με ένα υπέροχο εστιατόριο με διακόσμηση, γεύσεις, μυρωδιές και διάθεση, αυθεντική φιλόξενη Ηπειρώτικη!

Προφίλ διαδρομής:
Χιλιομετρική απόσταση: 8,5 χλμ (συνολικά με την επιστροφή)
Υψόμετρο έναρξης: 1900 μέτρα
Υψηλότερο σημείο: 2637 μέτρα κορυφή Σμόλικα
Θετική υψομετρική: 737 μέτρα
Δυσκολία 2/5
Γεύματα: πρωινό στο καταφύγιο, lunchbox για τη διάρκεια της ημέρας

4η ημέρα

4χωριά - 4 πλατείες - 4 μεζέδες

Σήμερα η ημέρα είναι αφιερωμένη στη γνωριμία με τα χωριά του Ζαγορίου και την υπέροχη ιστορία τους. Η διαδρομή μας θα ξεκινήσει από τη Βίτσα και θα επισκεφτούμε 5 χωριά, θα περάσουμε από τις διάσημες «σκάλες» πέτρινα καλντερίμια που ενώνανε τα χωριά του Ζαγορίου, σε κάθε χωριό θα κάνουμε και μια στάση. Τα highlights της σημερινής μας ημέρας είναι η επίσκεψη στου μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κουκουλίου, ανάλυση της χλωρίδας από ειδικευμένο βιολόγο κάτοικο της περιοχή, ξενάγηση στα εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής πέτρινα φημισμένα σπίτια των Ζαγορίων. Το καλύτερο από όλα, η στάση στο καφενείο ενός χωριού ο ιδιοκτήτης και ιατρός, θα μας προσφέρει αφέψημα με τοπικά βότανα της περιοχής, κατάλληλα για την πάθηση ή ενόχληση που μπορεί να έχουμε, μια παράδοση που πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω και οι κάτοικοι της Ηπείρου φημίζονταν πως ήταν οι καλύτεροι βοτανοθεραπευτές, οι λεγόμενοι «Βικογιατροί», δεν έχουμε παρά να το ανακαλύψουμε!
Φυσικά και θα επισκεφτούμε το καλύτερο σημείο για να φωτογραφίσουμε το εντυπωσιακό φαράγγι του Βίκου. Το απόγευμα θα πάρουμε το δρόμο για το Πληκάτι, ένα από τα βορειότερα χωριά της Ηπείρου, στους πρόποδες του Γράμμου και στις πηγές του Αλιάκμονα!

Προφίλ διαδρομής:
Βίτσα - Κουκούλι
Χιλιομετρική απόσταση: 3,3 χλμ
Θετική υψομετρική: 160 μέτρα
Εκτιμώμενη ώρα: 1,5 ώρα

Κουκούλι - Κήποι
Χιλιομετρική απόσταση: 2,4 χλμ
Θετική υψομετρική: 160 μέτρα
Εκτιμώμενη ώρα: 1 ώρα

Κήποι - Δίλοφο
Χιλιομετρική απόσταση: 3,4χλμ
Θετική υψομετρική: 870 μέτρα
Εκτιμώμενη ώρα: 2ώρες

Δίλοφο - Βίτσα
Χιλιομετρική απόσταση: 3,5 χλμ
Θετική υψομετρική: 260 μέτρα
Εκτιμώμενη ώρα: 1,5 ώρα

Βαθμός δυσκολίας: 2/5

Γεύματα: πρωινό στο καταφύγιο, lunchbox για τη διάρκεια της ημέρας, κεράσματα κατά τη δραστηριότητα μας, βραδινό στο Πληκάτι

5η ημέρα

Ανάβαση κορυφή Γράμμου και ψηλότερη αλπική λίμνη Ελλάδος

Η τελευταία και πιο εντυπωσιακή μας ανάβαση είναι στο Γράμμο, στο 4ο ψηλότερο βουνό της Ελλάδος με υψόμετρο η κορυφή του 2520. Ένα απίστευτο σύμπλεγμα κορυφών και κοιλάδων ανοίγεται μπροστά μας καθώς θα ανηφορίζουμε. Πλούσια παρθένα δάση, απέραντα λιβάδια που εναλλάσσονται από αμέτρητες βουνοκορφές και τεράστιες κοιλάδες με απότομες χαράδρες. Μέσα στα δάση του κρύβονται αρκούδες, ζαρκάδια και αγριόγιδα και το καλοκαίρι οι κτηνοτρόφοι εδώ αφήνουν ελεύθερα τα κοπάδια τους, αλλά επίσης κρύβονται και απομεινάρια μάρτυρες της μελανής ιστορίας της Ελλάδος, αυτής του εμφύλιου σπαραγμού. Δεν θα είναι απλά μια ανάβαση, είναι φόρος τιμής.
Θα περάσουμε από τις πηγές του Γοργοπόταμου που ενώνεται με τον Αώο και εκβάλλει στην Αδριατική και λίγα μέτρα πιο πέρα περνάμε στην επόμενη κοιλάδα και τις πηγές του Αλιάκμονα, τον μεγαλύτερο σε μήκος ποταμό που διατρέχει Ελληνικό έδαφος 322 χλμ, ξεκινάει από τον Γράμμο και εκβάλλει στο Αιγαίο. Λίγο ακόμα και θα φτάσουμε στην κορυφή από όπου από ψηλά το βλέμμα σου μπορεί να χαθεί στα βόρεια και δυτικά στην Αλβανία, ανατολικά μέχρι τον Όλυμπο και νότια όσο φθάνει το ανθρώπινο μάτι. Συνεχίζουμε για 30 λεπτά ακόμα για να προσεγγίσουμε την ψηλότερη και μεγαλύτερη αλπική λίμνη της Ελλάδος, τη Γκιστόβα. Σίγουρα εδώ θα χρειαστούμε ένα μεγάλο διάλειμμα για ξεκούραση, φαγητό και δυνάμεις, η επιστροφή μας θα είναι πιο εύκολη καθώς θα είναι περισσότερο το κατηφορικό μέρος.
Το βράδυ θα μας βρει να απολαμβάνουμε όλες τις ανέσεις του ξενώνα μας, πρώτα με ένα ζεστό μπάνιο και έπειτα με ένα ωραιότατο εορταστικό δείπνο κρασάκι και έναν υπέροχο ύπνο στα ξύλινα σπιτάκια μέσα στην ηρεμία του βουνού.

Προφίλ διαδρομής:
Χιλιομετρική απόσταση: 22χλμ
Υψόμετρο έναρξης: 1277 μέτρα
Θετική υψομετρική: 1300 μέτρα
Δυσκολία 4/5
Διάρκεια δραστηριότητας: 9 - 10 ώρες
Γεύματα: πρωινό στο καταφύγιο, lunchbox για τη διάρκεια της ημέρας, εορταστικό δείπνο

6η ημέρα

Επιστροφή και επόμενο ραντεβού

Εδώ οι δρόμοι μας χωρίζουν και όσοι επιστρέφουν Θεσσαλονίκη θα ακολουθήσουν διαφορετικό δρομολόγιο από όσους επιστρέφουν Αθήνα, Τρίπολη ή Καλαμάτα.
1ο γκρουπ Επιστροφή προς Νότιο Ελλάδα
Το ταξίδι είναι μακρινό και μέχρι Αθήνα θα διαρκέσει περίπου 7 ώρες, ενώ μέχρι Καλαμάτα υπολογίζεται 10 ώρες. Δεν πτοούμαστε όμως, θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και θα επισκεφτούμε τα μαγευτικά Μετέωρα, αυτούς του μοναδικούς στον κόσμο σχηματισμούς, το τοπίο μαγευτικό και είναι πάνω στο δρόμο μας γιατί να το χάσουμε λοιπόν; Ίσως και ένα μπάνιο στη θάλασσα αν μας παίρνει ο χρόνος. Λυπόμαστε και εμείς που θα αποχωριστούμε και θα τελειώσει μια ωραία περιπέτεια, αλλά θα δώσουμε ραντεβού μέχρι την επόμενη φορά!
2ο γκρουπ: Επιστροφή προς Θεσσαλονίκη
Εσείς από τη νότιο Ελλάδα μη ζηλεύεται, αλλά εμείς θα έχουμε περισσότερο χρόνο για να επισκεφτούμε περισσότερα μέρη! Πρώτα θα επισκεφτούμε τη λίμνη Μουτσάλια στους Αρρένες με τους όμορφους αντικατοπτρισμούς από τις βουνοκορφές του Γράμμου! Από εκεί θα συνεχίσουμε για τη μαγευτική λίμνη της Καστοριάς, αλλά με μια επιβεβλημένη στάση στις όχθες του Αλιάκμονα στο Νεστόριο! Στην Καστοριά θα έχουμε το χρόνο μας για όμορφο παραδοσιακό φαγητό και βόλτα γύρω από τη λίμνη και κατεύθυνση για Θεσσαλονίκη με μια ίσως τελευταία στάση στη Βέροια για το παραδοσιακό ρεβανί! Ραντεβού μέχρι την επόμενη εξόρμηση

 • μετακινήσεις από και προς τόπο κατοικίας (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Τρίπολη, Καλαμάτα)
 • 5 διανυκτερεύσεις
 • 5 πρωινά
 • 5 lunch pack
 • στο βασικό πακέτο 2 βραδινά γεύματα (welcome dinner την 1η ημέρα και εορταστικό δείπνο την 5η ημέρα)
 • όλες τις τοπικές μετακινήσεις με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο
 • τοπικοί ξεναγοί και οικοξεναγοί
 • ξεναγήσεις
 • συνοδεία από συνοδούς βουνού σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος
 • αστική ευθύνη κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας
 • επιβάρυνση χρήσης μονόκλινου δωματίου (επιβάρυνση 20€/βραδιά)
 • μεσημεριανά γεύματα (αντί αυτού έχει γίνει πρόβλεψη για lunch pack
 • έξοδα πρόωρης αποχώρηση από το πρόγραμμα
 • οποιαδήποτε δραστηριότητα δεν περιγράφεται στο πρόγραμμα
 • ταξιδιωτική ασφάλιση
 • έξοδα διάσωσης από ορεινό όγκο (οι Έλληνες πολίτες καλύπτονται από το Ελληνικό δημόσιο, παρόλα αυτά συστήνουμε να έχετε κάλυψη σε συνεργασία με εταιρεία του εξωτερικού)
Please wait...
Copyright © 2022 Enjoy Travel and Tourism All rights reserved Thessaloniki, Greece info@enjoytours.gr